Dinant - Citadelle - Maison Sax - Abdij van Leffe - Furfooz

Dinant - Citadelle - Maison Sax - Abdij van Leffe - Furfooz

Statig ligt de citadel van Dinant 100 meter boven de stad en de Maas op haar rotspiek. De originele citadel stamt uit de 11e eeuw en werd gedurende de 16e en 19e eeuw na verwoestingen grotendeels herbouwd.

Adolphe Sax is één van de beroemdste inwoners van Dinant; de uitvinder van de saxofoon werd geboren in deze stad. Aan beide zijden van de Charles de Gaulle-brug en op de Patrie d’Adolphe Sax staan een aantal bonte saxofoons als kunstwerk opgesteld.

Leffe museum : Bier wordt er in de abdij al lang niet meer gebrouwen, maar je kunt tijdens een bezoek aan het Leffe-museum wel alles te weten komen over het ontstaan van het beroemde bier.

Kasteel van Freyr : Een beschermd buitengewoon Patrimonium, Renaissance kasteel, voormalig hertogelijk verblijf gemeubileerd door de 20 generaties, die hier tot nu woonden, een plaats doordrongen van geschiedenis. Misschien nog wel indrukwekkender dan het Freÿr kasteel zelf zijn de tuinen. Ze zijn een ontwerp van Le Nôtre, een van de architecten die voor de Franse Zonnekoning werkte.

Park van Furfooz : In dit dorpje bij Dinant bevindt zich een geweldig park waarin een gevarieerde wandeling is uitgetekend: je begint hoog boven de Lesse bij een Romeins badhuis en dito versterking, je daalt af via wandelpaden met fantastische panorama's, passeert een holte in de rots die de vroegere loop van de Lesse was met doorkijk naar de huidige veel lager gelegen Lesse, een trou qui fume, trou des Nutons (voorhistorische vondsten van 10 000 jaar v.C.!), tot je beneden bij de Lesse een cafetaria tegenkomt, waar je best iets drinkt, want je moet dus wel nog dat hoogteverschil in omgekeerde zin nog overbruggen... Dan kom je nog langs grotten en onderaardse meertjes, waar je weliswaar alleen de bovenkant een stukje van kan ontwaren, als in een waterput. Hier en daar een tikkeltje gevaarlijk, maar een uitdagend stukje Wallonië om -ook met kinderen- te ontdekken!

                                                                Dinant toeristische dienst

  • Click to enlarge image 01 201806 Dinant aan de Maas shutterstock_1127634152.jpg Dinant aan de oever van de Maas met de mooie gloed van de zon
  • Click to enlarge image 02 201406 Dinant Charles de Gaulle-brug met saxophones  shutterstock_230499967.jpg Charles de Gaulle-brug met saxophones. We zitten immers in de geboortestad van Adolph Sax
  • Click to enlarge image 03 Dinant van Laurine 01.jpg
  • Click to enlarge image 04 Dinant van Laurine 02.jpg
  • Click to enlarge image 05 Dinant van Laurine 05 speculoos.jpg
  • Click to enlarge image 06 Dinant van Laurine 04.jpg
  • Click to enlarge image 07 Chateau de Freyr-pixabay-93271.jpg Het mooie Chateau de Freyr vlakbij Dinant
  •