Tijdens een bezoek aan het kasteel van Modave ontdekten we een kaart uit 1775 waarop enkel kastelen, kerken en kapeleln stonden. En ineens zagen we dat het hoofdhuis van onze boerderij er óók op stond. Bizar, want er stond geen enkel ander gewoon huis of boerderij op ... Navraag bij de historicus in het kasteel leert ons dat er al op 7 augustus 1675 al sprake is van dit gebouw, toen genaamd "aux béguinnes" (de dubbele n is geen typefout, zo staat het letterlijk). M.a.w. 350 jaar geleden was hier een klein begijnhof. 100 jaar later, in 1775, werd de streek via de Ferraris landkaarten in kaart gebracht. Een kopie van de "Plan de la Baronerie de Vierset" hangt bij ons in de leefruimte. Hierop is onze boerderij duidelijk te zien.
Lange tijd was onze boerderij eigendom van (de erfgenamen van) het kasteel en werd de boerderij verpacht. Pas in 1980 is deze verkocht aan zelfstandige boeren. En nu hebben wij deze boerderij gekocht.
Als de muren konden spreken, zouden ze heel wat te vertellen hebben. We zien dat er in de loop der jaren heel wat aanpassingen zijn gedaan. Gebouwen zijn erbij gekomen, we zien resten van verwoestingen door brand, daken zijn verhoogd, indelingen zijn van functie veranderd, ...
Toen wij de huidige keuken hebben gerenoveerd, vonden we achter de deurstijl een houten plank met een opschrift van de schrijnwerker : "fait le 8 mars 1863" Het is maar een stukje hout, maar het voelde aan als een kleine schat. Op dat moment was een grondige renovatie dus aan zijn afwerking toe. De naam van de brave man staat er ook op, maar dat kunnen we jammer genoeg niet lezen.
De hoeve is geregistreerd, gelukkig niet geklasseerd, en staat dus in "Le patrimoine monumental Wallonie". Dit houdt in dat we bepaalde zaken in de originele staat moeten behouden. Gelukkig dachten wij er net hetzelfde over.
Het voordeel van "slechts" geregistreerd te zijn, is dat niet het hele gebouw beschermd is. Hierdoor hebben we de toestemming gekregen om te verbouwen tot wat het nu geworden is. Met respect voor het verleden natuurlijk!
De Condroz
De Condroz is een streek aan de grens van de Ardennen die zich in de vorm van een smalle band uitstrekt over de provincies Luik, Namen en Henegouwen. Ze bestaat uit golvende heuvels, 200 tot 300 meter hoog, waarop bossen afwisselen met landbouwgronden en weiden.
De naam is afgeleid van de volksstam van de ‘Condrusi’ die ten tijde van de Romeinse invasie deze streek bewoonde.