Geschiedenis

 201807 15 Op een zomer ochtend 04 geschiedenis

Tijdens een bezoek aan het kasteel van Modave ontdekten we een kaart uit 1775 waarop enkel kastelen, kerken en kapeleln stonden. En ineens zagen we dat het hoofdhuis van onze boerderij er óók op stond. Bizar, want er stond geen enkel ander gewoon huis of boerderij op ... Navraag bij de historicus in het kasteel leert ons dat er al op 7 augustus 1675 al sprake is van dit gebouw, toen genaamd "aux béguinnes" (de dubbele n is geen typefout, zo staat het letterlijk). M.a.w. 350 jaar geleden was hier een klein begijnhof. 100 jaar later, in 1775, werd de streek via de Ferraris landkaarten in kaart gebracht. Een kopie van de "Plan de la Baronerie de Vierset" hangt bij ons in de leefruimte. Hierop is onze boerderij duidelijk te zien.

Lange tijd was onze boerderij eigendom van (de erfgenamen van) het kasteel en werd de boerderij verpacht. Pas in 1980 is deze verkocht aan zelfstandige boeren. En nu hebben wij deze boerderij gekocht.

Als de muren konden spreken, zouden ze heel wat te vertellen hebben. We zien dat er in de loop der jaren heel wat aanpassingen zijn gedaan. Gebouwen zijn erbij gekomen, we zien resten van verwoestingen door brand, daken zijn verhoogd, indelingen zijn van functie veranderd, ...
Toen wij de huidige keuken hebben gerenoveerd, vonden we achter de deurstijl een houten plank met een opschrift van de schrijnwerker : "fait le 8 mars 1863" Het is maar een stukje hout, maar het voelde aan als een kleine schat. Op dat moment was een grondige renovatie dus aan zijn afwerking toe. De naam van de brave man staat er ook op, maar dat kunnen we jammer genoeg niet lezen.

De hoeve is geregistreerd, gelukkig niet geklasseerd, en staat dus in "Le patrimoine monumental Wallonie". Dit houdt in dat we bepaalde zaken in de originele staat moeten behouden. Gelukkig dachten wij er net hetzelfde over.
Het voordeel van "slechts" geregistreerd te zijn, is dat niet het hele gebouw beschermd is. Hierdoor hebben we de toestemming gekregen om te verbouwen tot wat het nu geworden is. Met respect voor het verleden natuurlijk!

De Condroz

De Condroz is een streek aan de grens van de Ardennen die zich in de vorm van een smalle band uitstrekt over de provincies Luik, Namen en Henegouwen. Ze bestaat uit golvende heuvels, 200 tot 300 meter hoog, waarop bossen afwisselen met landbouwgronden en weiden.

De naam is afgeleid van de volksstam van de ‘Condrusi’ die ten tijde van de Romeinse invasie deze streek bewoonde.

 • Click to enlarge image 01 1775 Kaart in kasteel Modave 02.JPG Detail van de landkaart uit 1775 die tentoongesteld staat in het kasteel van Modave.
 • Click to enlarge image 02 1910 Moule de beurre 01.JPG Autenthieke houten botermal uit 1910. Herken je de oude (straat)naam van onze boerderij in spiegelbeeld ?
 • Click to enlarge image 03 Hoofdhuis in zandsteen Pierre davoine.jpg Het hoofdhuis is gebouwd in de lokale zandsteen "Pierre d'avoine", waar deze regio gekend voor is.
 • Click to enlarge image 04 201607 19 Oude hoofding aan stallen DSC_0176.JPG Wapenschild als bovendorpel van deur. Waar zou deze vroeger gestaan hebben ... Dit wapenschild staat geklasseerd in de "patrimoine wallone".
 • Click to enlarge image 05 Stallen aan binnenkoer midden 01.JPG De stallen aan de overkant van het hoofdhuis, situatie bij aankoop in 2009
 • Click to enlarge image 06 1946 ongeveer fam. Lepice Chantraine 01.jpg Foto uit ongeveer 1946 van de familie Lepièce-Chantraine. We hebben deze foto gekregen van het kleine meisje op de foto.
 • Click to enlarge image 07 1952 ongeveer Henry Fastr 01.jpg We hebben deze foto uit ongeveer 1952 gekregen van Henry Fastré, de man die hier op de foto staat.
 • Click to enlarge image 08 1952 ongeveer Henry Fastr 02.jpg We hebben deze foto uit ongeveer 1952 gekregen van René Fastré, de man die hier op de foto staat. De deur links was het "kleinste kamertje", nu staan er de wilgenbomen (& parking).
 • Click to enlarge image 09 Woonhuis koten 05.JPG Situatie bij aankoop in 2009. De varkensstallen tussen het hoofdhuis en de schuur hebben we mogen afbreken. Hier staat nu ons woongedeelte in houtskeletbouw.
 • Click to enlarge image 10 Schuur linker poort 02.JPG De poort van de schuur, situatie bij onze aankoop in 2009.
 • Click to enlarge image 11 1777 Ferrariskaart Vierset.jpg Ferrariskaart uit 1777 van Vierset. De blokjes het meeste links onder, is onze boerderij.
 • Click to enlarge image 12 201807 31 Stro binnenhalen.JPG Vroeger was onze boerderij een pachthof van dit kasteel (op 600 meter). Nu maken wij er enkel nog de strobalen die we nodig hebben voor onze paarden.
 • Click to enlarge image 13 Vierset faade de la Cooprative.jpg Vierset façade van de Coopérative
 • Click to enlarge image 14 Vierset-Barse - carte dune centaine danne 03.jpg Postkaart van ongeveer 100 jaar geleden. Met de groeten uit Vierset-Barse
 • Click to enlarge image 1775 Vierset kaart bij fam. Delattre 01.JPG "Plan de la Baronerie de Vierset" uit 1775 (origineel) met onze boerderij er duidelijk op. Een kopie ervan (in kleiner formaat) hangt in de ontbijtruimte.
 •  
View the embedded image gallery online at:
https://www.de4wilgen.be/over-ons/geschiedenis#sigProIdb7fe33982c